Groundhopper.nl, voetbalanekdotes, lezingen en lezersreizen

Confetti, Bier en Staanplaatsen

Een groundhopper stelt zichzelf tot doel voetbalwedstrijden in zoveel mogelijk verschillende stadions te bezoeken. In deze hoedanigheid zwerft Tom Bodde sinds 1995 langs de Europese voetbaltempels.

In 40 waargebeurde verhalen geeft hij een schitterend beeld van de supportersbeleving in zestien voetballanden. De anekdotes zijn telkens compleet verschillend van opzet en beschrijven niet alleen het stadion, de wedstrijd en de entourage, maar ook de soms doldwaze avonturen buiten de stadionpoorten.

Een gepassioneerde zoektocht naar clubliefde, emotie en nostalgie door de ogen van een bevlogen romanticus. Een contrasterende reis langs moderne arena's en vergane glorie, van Malmö tot Milaan en van Porto tot Szczecin. Met verhalen over Ronaldinho en Beckham, maar ook over onbekende plaatselijke helden, spelend in de marge.

Een enthousiast geschreven boek boordevol prachtige, niet-alledaagse voetbalverhalen.De Voetbalhel

Sinds 1995 zwerft Tom Bodde als groundhopper langs de Europese voetbaltempels. Zijn vele avonturen bundelde hij in het boek 'Confetti, Bier en Staanplaatsen'. Zijn nieuwe status van schrijver opende deuren die voor anderen gesloten blijven.

Zo belandde Bodde in de Players Lounge van het grote Liverpool FC en zat hij tijdens een legendarische interland van Bosnië-Herzegovina achter de president. Ook bemachtigde hij een plek op de eretribune van Galatasaray en bezocht hij de persconferenties van Valencia en Bayern München. Bodde beschrijft hoe hij toppers als Ronaldinho, Gerrard, Zidane, Totti, Kaká, Figo en Kuyt zag schitteren. Toch is het hem nooit te doen om heldenverering. Hij mijmert over die ene fan, die opmerkelijke lokale vedette en dat vervallen, maar o zo sfeervolle stadion.

In geheel uiteenlopende anekdotes sleept romanticus Bodde je mee in zijn enthousiasme. Hij spit in de historie van de clubcultuur en beschrijft op passionele wijze zijn avonturen in en om de arena's. Of hij nu toeschouwer is bij de verhitte Uefa-Cupkraker tussen Benfica en Napoli, onder een slaapzak zit bij het onbeduidende Kladno of de hooligan-pub van West Ham United bezoekt, Bodde is telkens vol hartstocht en bezieling.

Wederom een meeslepende verzameling niet-alledaagse voetbalverhalen.Van Letland tot de Langeleegte

Wars van commerciële topclubs, galmende arena’s en geregisseerde sfeer zwerft romanticus Tom Bodde al twintig jaar door Europa op zoek naar authentieke stadioncultuur: antieke tribunes, supporters in de hekken, onvoorwaardelijke clubliefde en diep gewortelde rivaliteit.

Na publicatie van zijn anekdotes werd Bodde plots één van Neerlands bekendste groundhoppers. Hij gaf interviews en organiseerde voetbalreizen voor nieuwsgierige lezers. Het resulteerde in vele nieuwe avonturen.

In dit boek verklaart de voetbalavonturier zijn liefde aan volksclub Union Berlin en het nietige Meteor Praha. Bodde beschrijft hoe hij cultheld Antonin Panenka tegen het lijf loopt, hij getuige is van de bewogen comeback van Edgar Davids, en in de miezerregen geniet van de ultieme FA Cup-ambiance. Ook is hij aanwezig bij een duel op de Anatolische hoogvlakte, waarbij de hysterische coach een toeschouwer knock-out slaat. Hij bivakkeert tussen stomdronken Poolse fans en de ultra’s van Fiorentina, mijmert over de kolossale spits van Northampton Town, en is lyrisch over de sprookjesachtige setting van Estádio do Restelo.

Of het nu is in Silkeborg, Istanbul, Marseille of in Luik, Bodde verhaalt recht vanuit zijn hart en is één en al passie. Een boek over onbekende vedettes, verroeste floodlights, cheerleaders, tifo, pyro, pivo en kidney-pie. Pure kost voor de nostalgische voetbalsupporter.Auf der Suche nach dem Kick

Mehr als 1.000 Stadien in über 50 Ländern hat Autor Tom Bodde bis heute besucht. Dazu sah der bekannteste Groundhopper Hollands auf seinen Fußballreisen Weltstars wie Van Basten, Ronaldinho, Beckham, Messi oder Roberto Carlso live. Es geht dem Fußball-Abenteurer aber nicht unbedingt um Länderpunkte oder große Namen. Es geht ihm vor allem um das Ambiente.

Bodde versucht einen Spieltag lang Teil der örtlichen Fankultur zu sein. Über alles, was er dabei erlebt, berichtet er auf seine eigene packende Weise. Er genießt die Atmosphäre beim portugiesischen Kultklub Estrela da Amadora, jubelt mit den Ultras vom RC Lens und schwärmt von den verrotteten Flutlichtmasten in Antwerpen. Bodde zittert vor Kälte auf einer uralten Tribüne im englischen Unterhaus und vor reinem Glück, als er es endlich geschafft hat, bei seinem Lieblingsverein in Bilbao die Ränge hinaufzuklettern. In China landet er inmitten von trotzigen Fans und in einem anderen Kapitel wird er als Fotograf zu einem Spiel nach Malmö eingeladen. Ob zwischen 15.000 Soldaten der russischen Armee in Moskau oder bei einer Polonaise in Emden: Bodde ist einfach Leidenschaft pur.

36 wahre Geschichten aus Reisen durch 18 verschiedene Länder geben einen herrlichen Einblick in die Erfahrungen eines Fußballfans. Die Abenteuer von Tom Bodde beschreiben nicht nur Stadion und das Fußballspiel, sondern auch die manchmal verrückten Abenteuer abseits des Fußballs.

Ein begeisterndes Buch voll schöner, unkonventioneller Fußballgeschichten.VOETBALAVONTURIERS
groundhoppend de wereld over

Het fenomeen groundhopping is booming! Steeds meer Nederlandse voetbalsupporters verkiezen een stadiontrip langs buitenlandse wedstrijden boven/ naast een seizoenkaart van hun eigen liefde. Zij gaan op zoek naar de ultieme voetbalbeleving.

VOETBALAVONTURIERS is een bundeling van 31 totaal verschillende groundhop-verhalen. Van een bezoek aan de krochten van het Belgische profvoetbal tot aan de stadsderby van Buenos Aires. Van kick and rush in de Engelse non-League tot aan een galavoorstelling van Cristiano Ronaldo. De schrijvers zijn eveneens divers van aard. Het betreft journalisten, hobbyisten en bloggers. Eén ding hebben ze gemeen: ze schrijven allemaal recht vanuit het hart. Want groundhopping… dat is pure passie.

Een aantal auteurs van VOETBALAVONTURIERS legde al eerder groundhop-anekdotes in boekvorm vast. Tom Bodde (1150+ stadions, hoofdredacteur Panenka Magazine) publiceerde met succes drie titels: Confetti, Bier & Staanplaatsen, De Voetbalhel en Van Letland tot de Langeleegte. Joris van de Wier bezocht alle 92 Engelse profclubs en bundelde zijn mooiste avonturen in Terraces & Floodlights. Thomas Rensen reisde een maand door Europa en was iedere dag getuige van een wedstrijd. Zijn unieke verhaal is te lezen in 31 Matches.