Groundhopper.nl, voetbalanekdotes, lezingen en lezersreizen

4-7 mei: 2012: Tsjechië - Bier, pure hartstocht en nostalgische voetbaltempels

Iedere voetballiefhebber kent natuurlijk roemruchte clubs als Slavia, Dukla en Sparta; de historische grote drie van Tsjechië, allen spelend in hun eigen bastion in de hoofdstad Praag. De gemiddelde voetballiefhebber zal echter niet snel warm lopen voor clubnamen als Viktoria Zizkov, Slovan Liberec en 1.FK Pribram, maar de eerste speelt zijn wedstrijden in een unieke setting, de tweede valt op door schitterend combinatievoetbal en de laatste geniet een bijzonder interessante historie. Voor de liefhebber van nostalgische (Oostblok)stadions en ouwe meuk is het land bovendien een paradijsje, want er staan nog maar weinig multifunctionele betonbakken, al zijn de arena’s van Slavia en Sparta uitermate sfeervol, en zeker het bezoeken waard.Op de vroege vrijdagochtend vertrok ik met een even merkwaardige als enthousiaste groep Excelsior-, Veendam- en Groningen-aanhangers richting Tsjechië. Het verkeer zat mee, waardoor we rond drieën reeds de Tsjechische grens passeerden. We bedwongen een beboste bergrug en parkeerden even later naast het indrukwekkende Jugendstilhotel Praha, gelegen aan het zonovergoten centrale plein van het wintersportstadje Liberec. Na incheck togen we snel naar het centrum om alvast te kunnen genieten van een eerste plaatselijke pivo.

We daalden af naar het stadion van de koploper in de Gambrinus Liga, FC Slovan Liberec, dat gelegen is op een kwartiertje lopen van het centrum. Stadion u Nisy is vernoemd naar het riviertje waar het letterlijk aan ligt. De setting van de hoofdtribune is uniek, want deze is bijzonder fraai opgetrokken tegen de rotswand. Wij namen plaats op de tegenovergelegen lange zijde, opdat we de gehele match konden wegdromen bij dit unieke aanzicht.De lijstaanvoerder lag met nog drie wedstrijden voor de boeg vier punten voor op de nummer twee, Sparta Praag, en met de volle buit in deze vrijdagwedstrijd werd de afstand welhaast onmogelijk te overbruggen voor de naaste achtervolger uit de hoofdstad, wiens partij wij op zondag nog zouden bezoeken. Tegenstander 1. FC Slovacko liet zich echter niet zomaar naar de slachtbank leiden, en speelde ultra defensief. Eenmaal wisten de snel combinerende huisheren de muur te slechten, maar het doelpunt werd om duistere redenen afgekeurd. De 7.250 toeschouwers bleven achter hun club staan, en omdat wij zo van de ambiance bij de ultra’s genoten, verhuisden we in de rust naar de fantribune. De wedstrijd eindigde in 0-0, waardoor de titelstrijd tot het eind toe spannend bleef.We sprongen vroeg uit bed, want ons volgende duel stond gepland op de zaterdagochtend. We reden naar de grauwe industriestad Usti nad Labem, gelegen op de zuidelijke hellingen van het Ertsgebergte. We lieten ons maar verrassen, want veel achtergrondinformatie was er over de club niet te vinden, buiten enkele kiekjes van de aftandse tribunes, idyllisch gelegen tegen de groene berghelling: voer voor fotografen!

Het bleek een voltreffer. Er hing een uiterst ontspannen ambiance in het krakkemikkige stadionnetje Mestsky 1. Maje. Vooral de fanshop, het supportershome en Vip-tribune konden ons bekoren.De toeschouwers bestonden voor het merendeel uit punkers, alternatievelingen en oude mannetjes. We spotten een dierenactivist met een pot augurken, een stuk of tien herdershonden, en menig kind die met zijn driewieler door het stadion croste. Het kon allemaal in Usti!

We waren te gast bij de koploper van de tweede divisie, de Druha Liga! FK Usti nad Labem won de wedstrijd tegen middenmoter FC Znojmo, maar wist, ondanks het behaalde kampioenschap een paar weken later, uiteindelijk geen promotie af te dwingen naar de Gambrinus Liga… vanwege de bouwvallige staat van het stadion.Na de partij bliezen we direct de aftocht richting het slaperige provinciestadje Pribram, gelegen ten zuidwesten van de hoofdstad Praag. Terwijl het ’s ochtends nog zonovergoten was, kwam de regen nu met bakken naar beneden. De directeur had voor ons VIP-kaarten geregeld, maar geen steward wist waar we die konden afhalen. Uiteindelijk begeleidde de gastvrije clubbaas ons hoogstpersoonlijk Stadion Na Litovce binnen. Op kosten van de club konden we ons vervolgens te goed doen aan Gambrinus bier, goulashsoep, worst, en Moravische wijnen, dat in de VIP-lounge geserveerd werd door een uiterst bevallige Svetlana.De wedstrijd deed er voor de thuisclub niet veel meer toe; 1.FK Pribram stond op een stabiele achtste plaats. De gasten uit het aan de Pools-Slowaakse grens gelegen Ostrava voerden echter nog een verwoede strijd tegen degradatie. Het werd een enerverende partij, in een heerlijke ambiance, waarbij de wedstrijdmentaliteit uiteindelijk de doorslag gaf. De gasten uit Moravië wonnen met 1-2.Op de zonnige zondagochtend waren we getuige van een duel in de kelder van de Gambrinus Liga, die tussen Viktoria Zizkov en Ceske Budejovice. Cultclub Zizkov speelt zijn wedstrijden traditiegetrouw op de zondag, op het onmogelijke tijdstip van 10:15 uur. In het hoofdstuk ‘Siberische Persmarathon’ (De Voetbalhel, vanaf blz. 200) heb ik uitgebreid verslag gedaan van de bijzondere setting van het armetierige strijdperk in de Praagse buitenwijk. We keken onze ogen uit; niet alleen door de ligging, maar ook vanwege de hoeveelheid supporters die reeds om dit tijdstip aan halve liters bier lurkten… En aangezien wij ons geheel wilden meeslepen in de clubtradities, stonden ook wij reeds om half elf met een pivo in de ene, en een braadworst in de andere hand, te genieten van de wedstrijd.

Rode lantaarndrager Viktoria Zizkov was door de winst van Banik Ostrava definitief gedegradeerd. Maar dat mocht de pret niet drukken. Aan de zijde van de gasten speelde 46-voudig international, gewezen topspeler van Fiorentina en West Ham United, Tomas Repka. Ondanks zijn imposante uitstraling, was hij zichtbaar oud geworden, en ook niet meer de snelste. Zizkov won met 2-0 en kon met opgeheven hoofd afscheid nemen van het hoogste niveau.We checkten in bij Hotel Ostruvek, en hobbelden vervolgens met de tram naar de binnenstad. Na een stadswandeling, waarbij we alle hoogtepunten van de Gouden Stad aandeden, streken we neer op een terras. We ontmoetten Ivo, een voormalige reisagent van mij, met wie ik in Praag zaken deed. Ivo is Sparta-fan in hart en nieren en hij vertelde met veel passie over zijn roemruchte club. Verder praatte Ivo graag en veel over Tsjechisch bier, Tsjechische vrouwen en Oekraïense wodka...

In het compacte, sfeervolle Letna Stadion zag ik in 1995 mijn eerste buitenlandse wedstrijd ooit (zie Confetti, Bier en Staanplaatsen, vanaf blz. 15). Hier is mijn passie voor groundhopping ontstaan! De cirkel was rond toen we het stadion naderden. Ik herinnerde mij de setting nog als was het de dag van gisteren… Naast het bastion liepen we pardoes cultheld en mythe Antonin Panenka tegen het lijf. De sympathieke levende legende, die in 1976 de beslissende penalty stiftte tijdens de finale van het EK, en daarmee Tsjecho-Slowakije aan de titel hielp, nam alle tijd om met ons op de foto te gaan.Onze avond kon niet meer stuk. De match tegen die andere Praagse cultclub, Bohemians 1905, was dan weliswaar een stadsderby, de rivaliteit tussen beide teams bleek niet tot in het bloed geworteld: “We all hate Slavia”, aldus Ivo. Voor Sparta was het absolute noodzaak drie punten te halen, waardoor de achterstand op koploper Slovan Liberec tot twee punten zou slinken. Dat lukte, zij het met de nodige moeite, 1-0. Het mooiste moment voor mij was tijdens de spelersopkomst en het melancholische clublied uit de speakers galmde. Tranen liepen over mijn wangen. Wat een heerlijk voetbalweekend was dit!Moe maar voldaan aanvaarden we op maandag de thuisreis. Echter niet voordat we een uitgebreid bezoek hadden gebracht aan Stadion Na Stinadlech van FK Teplice. Vol indrukken van de avonturen die we hadden beleefd, arriveerden we in de loop van de avond weer in Nederland.Overzicht Reisverslagen

De verslagen van alle overige lezersreizen lees je op de facebook-pagina en in Panenka Magazine

13- 1-6 mei 2014: 5 wedstrijden in 5 landen
12- 13-17 maart 2014: De derby's van Sofia en Thessaloniki
11- 17-19 Januari 2014: Groundhopping Andalusie
10- 27 November - 3 December: Groundhopping XXL in 9 landen
09- 18-21 oktober 2013: Lezersreis promotietour Engeland
08- 20-23 september 2013: Berlijn – Fussballstadt Berlin
07- 23-28 mei 2013: Polen – Tifo, pivo, pyro en Piast
06- 3-5 mei 2013: Oost-Duitsland – Ostalgie en DDR-meuk
05- 19-22 oktober 2012: Engeland - Footballculture, vergane glorie en kick & rush
04- 21-24 september 2012: Tsjechië - Pivo, Klobasa, Dukla en Svetlana
03- 4-7 mei: 2012: Tsjechië - Bier, pure hartstocht en nostalgische voetbaltempels
02- 13-17 april 2012: Polen - Op avontuur in voetballand Polen
01- 24-26 februari 2012: Oost-Duitsland en Tsjechië - Traditie, cult, sfeer en (n)ostalgie