Groundhopper.nl, voetbalanekdotes, lezingen en lezersreizen

24-26 februari 2012: Oost-Duitsland en Tsjechië - Traditie, cult, sfeer en (n)ostalgie

De eerste groundhop-lezersreis naar de voormalige DDR en Tsjechië was een groot succes. Met een bont gezelschap voetbalgekken togen we in een 8-persoons busje naar het Oosten.

Onder leiding van voormalige stadionspeaker André Rolle maakten we kennis met de unieke saamhorigheid van de Oost-Berlijnse cultclub 1.FC Union Berlin, dat we vervolgens allen in ons hart sloten. Een lange zijde, met louter staanplaatsen, waar zie je dat nog?! De minutenlang aanhoudende liefdesverklaringen aan Eisern Union, die eendrachtig door het sfeervolle, en door de fans eigenhandig gebouwde, Stadion an der Alten Försterei klonken, maakten een onvergetelijke indruk op allen.

Een dag later waren we getuige van de Ostderby tussen FC Energie Cottbus en FC Erzgebirge Aue. We aanschouwden een schitterende stadionchoreografie en een verhitte strijd tussen twee streekgenoten die niet mochten verliezen. De hoofdtribune van het Stadion der Freundschafft was zo dicht op het veld gebouwd dat enkele fans de dug-out als bar gebruikten.

Via Polen reden we vervolgens naar de Tsjechische wintersportplaats Liberec, waar we in het uit de rotsen gehouwen Stadion u Nisy een ongelijke strijd zagen tussen de plaatselijke helden van Slovan en middenmoter 1.FK Pribram. Ondanks de ijzige kou genoten we intens van het tica-taca voetbal van de latere landskampioen Slovan Liberec. De avond werd afgesloten in een traditioneel Boheems restaurant, waar de warme klanten van een Tsjechische harmonica onze harten sneller deed kloppen. De smakelijke locale gerechten, vergezeld van halve liters pivo, deden de rest.

We overnachtten in het schitterende Jugendstil Hotel Praha, gelegen midden op het centrale plein van de provinciestad. De volgende ochtend werden we echter verrast door een gigantische sneeuwbui. Al glibberend reden we de wintersportplaats weer uit.

Toch lukte het ons nog om een bezoek te brengen aan het vervallen nostalgische Bruno-Plache-Stadion van het roemruchte 1.FC Lokomotive Leipzig. In 1987 was deze traditieclub nog de tegenstander van Ajax in de finale van de Europacup 2, thans speelt de club in de 5e divisie slechts nog een rol in de marge. De vergane glorie en 'Ostalgie' droop van de tribunes af.

We besloten onze groundhopreis bij de enige DDR-club die ooit een Europese beker wist te winnen, 1.FC Magdeburg. In hun sfeerloze betonbak bleek de club geen schim meer van de jaren waarin de legendarische Jürgen Sparwasser er excelleerde.
Overzicht Reisverslagen

De verslagen van alle overige lezersreizen lees je op de facebook-pagina en in Panenka Magazine

13- 1-6 mei 2014: 5 wedstrijden in 5 landen
12- 13-17 maart 2014: De derby's van Sofia en Thessaloniki
11- 17-19 Januari 2014: Groundhopping Andalusie
10- 27 November - 3 December: Groundhopping XXL in 9 landen
09- 18-21 oktober 2013: Lezersreis promotietour Engeland
08- 20-23 september 2013: Berlijn – Fussballstadt Berlin
07- 23-28 mei 2013: Polen – Tifo, pivo, pyro en Piast
06- 3-5 mei 2013: Oost-Duitsland – Ostalgie en DDR-meuk
05- 19-22 oktober 2012: Engeland - Footballculture, vergane glorie en kick & rush
04- 21-24 september 2012: Tsjechië - Pivo, Klobasa, Dukla en Svetlana
03- 4-7 mei: 2012: Tsjechië - Bier, pure hartstocht en nostalgische voetbaltempels
02- 13-17 april 2012: Polen - Op avontuur in voetballand Polen
01- 24-26 februari 2012: Oost-Duitsland en Tsjechië - Traditie, cult, sfeer en (n)ostalgie