Groundhopper.nl, voetbalanekdotes, lezingen en lezersreizen

19-22 oktober 2012: Engeland - Footballculture, vergane glorie en kick & rush

De laatste lezersreis had als bestemming de lagere divisies in het Engelse graafschap Kent: nostalgische stadions en ‘gevallen’ clubs genoeg rondom London. Op vrijdag 19 oktober gingen we in de alle vroegte op pad. Iedereen was keurig op tijd, waardoor we nog mooi de stadions van Dunkerque en Calais mee konden pakken, alvorens de ferry te nemen naar Engeland.We voeren Het Kanaal over en alle vooroordelen werden direct bevestigd. Was het in Frankrijk nog heerlijk nazomerweer, op het moment dat we de White Cliffs of Dover in zicht hadden, kwam de regen met bakken naar beneden.

De eerste stop op Engelse bodem was in Gravesend, op steenworp afstand van de Thames, bij het oeroude Stonebridge Road Stadium: een pareltje uit lag vervlogen tijden. Ondanks dat de schemering langzaam inviel en de miezerregen de enthourage niet opvrolijkte, waren we zeer onder de indruk van de voetbaltempel.Door de regen en in de spits ging de reis verder naar ons hotel, gelegen in de mondaine Noord-Londonse wijk Enfield, woonplaats van onder andere Dennis Bergkamp en Edgar Davids. Met die laatste hadden wij een soort van meet&greet gepland rondom zijn opmerkelijke aanstelling bij de Engelse vierde divisionist Barnet FC, dat die avond speelde tegen Northampton Town FC. We doken direct de gezellige fanpub in, waar we stuitten op tientallen andere Nederlandse groundhoppers, die eveneens dit affiche hadden uitgekozen. Ook liep een cameraploeg van de BBC hier rond, die een reportage kwamen maken over Edgar Davids zijn rentree. Toen ze opmerkten dat er zoveel Nederlanders waren, werden direct een aantal van onze groep voor de camera gesleurd, en hun interviews zijn later te zien geweest op de landelijke Engelse televisie. Prachtig!

Daarna moesten we toch echt de regen trotseren, want we hadden onoverdekte staanplaatsen, zoals dat hoort wanneer je het pure Engelse voetbal wilt beleven. Op de Northwest Terrace was het genieten bij uitstek. Naast ons stond een tachtig jaar oude zittribune, en achter ons en achter de linker goal, staken de karakteristieke Victoriaanse huizen boven de lage staantribunes uit. De staander was bijna bij ze in de tuin gebouwd. Verder was het heel bijzonder om te zien dat het veld afliep naar het doel aan onze rechterhand. Uphill en downhill speelde je hier! Werkelijk waar, er zat 3 meter hoogteverschil tussen de beide doelen!Davids had zichzelf direct tot aanvoerder benoemd, en startte in de basis als spelverdeler op het middenveld. Barnet stond troosteloos onderaan, en had nog geen wedstrijd gewonnen deze competitie: drie schame puntjes uit twaalf wedstrijden was tot dusverre de teleurstellende oogst. Tegenstander Northampton Town was met een paar honderd supporters goed vertegenwoordigd in Underhill Stadium. Zijn waren een stabiele middenmoter en vast van plan de drie punten mee naar huis te nemen.Hoewel de wedstrijd matig begon, en de rust inging met 0-0, rolde het ontketende Barnet FC, aan de hand van de magistrale Edgar Davids, in de tweede helft, downhill, de tegenstander uit Northampton met 4-0 op. Het was een match om nooit te vergeten en Underhill barstte bijkans uit zijn antieke voegen! Davids werd toegezongen als de verlosser van Barnet: een legendarisch debuut voor de 39-jarige!De volgende ochtend deden we verwoedde pogingen om de stadionruïne Wexham Park binnen te komen. Het voormalige onderkomen van Slough Town FC staat al tien jaar leeg, en we waren erg nieuwsgierig naar de stille getuigen. Maar de ground was hermetisch en hangjongeren-proof afgesloten, waardoor we alleen een paar kiekjes konden maken door de open hoeken, en vanuit een lichtmast.Daarna bezochten we het oudste stadion van Engeland. York Road Stadium lag midden in Maidenhead, en de plaatselijke United speelde hier al bijna 150 jaar zijn wedstrijden. De terreinchef vond het prachtig dat we ‘zijn’ ground kwamen bezoeken, en wist ons er vanalles over te vertellen.Vervolgens werd het tijd om ons onderkomen op te zoeken. We verbleven deze nacht in de The Lions brouwerij annex pub annex bed&breakfast te Ash. Na een pint Guinness reden we per streekbus naar het oude Ebb Stadium (Recreation Ground) van Aldershot Town FC, ook een staartclub uit League Two. Na een kort bezoek aan de beregezellige pub waar de uitfans bijeenkwamen, verbaasden we ons over het bedroevende niveau van de thuisclub in de match tegen Rotherham United FC.Ofschoon de tegenstander een keeper van 45 jaar op goal had, overrompelde de gasten de thuisclub keer op keer, en stond er na 90 minuten een eclatante 0-3 op het scorebord. ’s Avonds genoten we nog na in onze pub, waar de sfeer werd opgeluisterd door een live band, en we veel lol hadden met de locale bevolking.
Na een heerlijk ontnuchterend Full English Breakfast reden we op zondag, na een tip van een local, via het onderkomen van Ash United naar de Borough Sports Ground, van non-League club Sutton United FC.Buiten het feit dat het stadion lekker oud en krakkemikkig was, bleek zich hier de beste clubshop van de gehele non-league te bevinden. Een van de deelnemers had voor aanvang van de reis contact gezocht met eigenaar Nigel, in de hoop dat hij de tent voor ons open wilde gooien. Dat werd een groot succes, hoewel Nigel niet erg commercieel bleek, want de helft van de clubsouvenirs die we wilden kopen, gaf hij gewoon weg. Bovendien kwamen we nauwelijks nog van de karakteristieke clubman weg, want hij bleef maar uitwijden over het roemruchte verleden van zijn club! Schitterende kerel!We reden tien minuten door naar de locale rivaal Carshalton Athletic. Ook hier zagen we een stadion met aflopend veld. De nostalgische tribunes maakten het zeker de moeite waard een kijkje te nemen in de War Memorial Sports Ground.Uiteindelijk belandden we in Woking, waar non-League club Hayes&Yeading United FC ‘ground-shared’ met Woking FC, totdat hun eigen nieuwe stadion klaar is. Kingfield Road Stadium heeft twee prachtige antieke besjes, en dat alleen al maakte het de reis waard. HYUFC speelde vandaag in de 4e ronde van de FA Cup tegen Boreham Wood FC. Voor 380 toeschouwers beleefden we uiteindelijk een waanzinnig mooie middag.Wij bivakeerden bij de ‘harde kern’ van Hayes&Yeading, en konden al snel uit onze dak. De thuisclub kwam stond na 4 minuten reeds met 2-0 voor. Hotsknotsnogonia-voetbal van het ergste soort, dat was het. Meer kick&rush kon je niet krijgen! In een moordend tempo vloog het spel op en neer. Vliegende tackles, ellebogen, en gestrekte benen. Alles mocht, niemand die zeurde. In de laatste minuten voor rust kwamen de gasten terug tot 2-1. In de tweede helft wisselde de aanhang van beide teams van plek, en dat deden wij dus ook. In de regen genoten we uiteindelijk van een schitterende tweede helft. De enthourage voor een bekermatch kon niet beter. Terug naar de roots van het voetbal!Het was vooral ook genieten van de opgefokte supporters van HYUFC die na een onterechte kaart op alles en iedereen gingen schelden. ‘The referee’s a wanker’ zongen ze tien minuten lang, nadat één van de thuisploeg met rood kon gaan douchen. Toen daarop de gasten de wedstrijd ook nog eens kantelden, waren de rapen gaar: 2-3. Boreham Wood FC was buiten zinnen, en de spelers en begeleiders op de bank renden het veld in.

Na deze indrukwekkende middag reden we nog een uurtje naar het zuiden, en belandden in de mondaine badplaats Brighton. Hier hebben we genoten van een gezellig afscheidsetentje.De bootovertocht terug naar Calais verliep voorspoedig, en we waren nog niet in Frankrijk of het was weer zonovergoten. Om het af te leren bezochten we nog twee stadions, waarna we konden terugkijken op een overweldigende en meer dan geslaagde lezersreis naar Engeland. League Two smaakt zeker naar meer!

Overzicht Reisverslagen

De verslagen van alle overige lezersreizen lees je op de facebook-pagina en in Panenka Magazine

13- 1-6 mei 2014: 5 wedstrijden in 5 landen
12- 13-17 maart 2014: De derby's van Sofia en Thessaloniki
11- 17-19 Januari 2014: Groundhopping Andalusie
10- 27 November - 3 December: Groundhopping XXL in 9 landen
09- 18-21 oktober 2013: Lezersreis promotietour Engeland
08- 20-23 september 2013: Berlijn – Fussballstadt Berlin
07- 23-28 mei 2013: Polen – Tifo, pivo, pyro en Piast
06- 3-5 mei 2013: Oost-Duitsland – Ostalgie en DDR-meuk
05- 19-22 oktober 2012: Engeland - Footballculture, vergane glorie en kick & rush
04- 21-24 september 2012: Tsjechië - Pivo, Klobasa, Dukla en Svetlana
03- 4-7 mei: 2012: Tsjechië - Bier, pure hartstocht en nostalgische voetbaltempels
02- 13-17 april 2012: Polen - Op avontuur in voetballand Polen
01- 24-26 februari 2012: Oost-Duitsland en Tsjechië - Traditie, cult, sfeer en (n)ostalgie