Groundhopper.nl, voetbalanekdotes, lezingen en lezersreizen

17-19 JANUARI 2014: GROUNDHOPPING ANDALUSIË

Omdat ik tijdens de winter behoefte had aan een beetje zon, organiseerde ik op korte termijn een lezersreis naar Andalusië in de veronderstelling daar, naast het bezoek aan een paar goede voetbalwedstrijden, wat vitamine D op te doen. Hoe anders liep het; toen we op de vroege vrijdagmorgen te Malaga Airport het vliegtuig uitstapten, kwam de regen met bakken uit de lucht.Uiteraard lieten we ons de pret niet bederven. We checkten in bij een authentiek Andalusisch pension in de binnenstad en begaven ons naar een (verwarmd) terras op het centrale plein voor een overheerlijke lunch, om vervolgens nog te genieten van de locale geneugden van enkele tapasbarretjes.Gelukkig was het net op tijd droog geworden voor onze wandeling naar Estadio La Rosaleda. De perschef was zo vriendelijk geweest om ons een hele persbox toe te wijzen. Dat was mazzel, want het stadion kende vele onoverdekte plaatsen en de regen kwam inmiddels alweer met emmers tegelijk naar beneden. Dat ging helaas ook ten koste van de publieke opkomst.De avondwedstrijd in de Primera Division van Malaga CF tegen Valencia CF was gepland om 20:45, maar omdat onze Marcel de hele nacht had doorgehaald, vanwege het vroege tijdstrip van vertrek, en het spel niet om aan te zien was, viel hij tijdens de match in slaap. De sfeer bleef desondanks prima, maar het duel bleef toch steken op 0-0.De volgende ochtend reden we door het prachtige landschap van Andalusië naar Sevilla. Gelukkig was het even droog geworden, waardoor we ruim op tijd in de schitterende Moorse stad aankwamen.Het stadion van FC Sevilla was helaas hermetisch afgesloten, dus togen we maar snel naar het onderkomen van stadsgenoot Betis, dat vandaag de belangrijke match tegen het sterrenensemble van Real Madrid moest spelen. Betis moest punten pakken om niet verder in degradatienood te komen.Voordat we Estadio Benito Villamarin betraden, genoten we op een terras voor een tapasbar nog van de locale specialiteiten en aanschouwden we hoe de vedettes van Real Madrid met een hoop ‘putas’ en vuurwerkbommen werden onthaald bij de ingang van het stadion.De oude ‘campo’ bleek adembenemend mooi. Vanaf de derde ring had je een schitterend uitzicht over de Moorse binnenstad.De Koninklijke uit Madrid, met de sterren Bale, Ronaldo, Xabi Alonso, Benzema, Modric etc. in de gelederen, liet meteen vanaf de aftrap zien dat Betis met lege handen achter zou blijven. Ronaldo onderscheidde zich keer op keer en scoorde grandioos vanaf 25 meter. De keeper hoorde de bal alleen maar langs suisen.De galavoorstelling van Real Madrid eindigde bij een 0-5 stand.

Na de match reden we door naar het Portugese kustplaatsje Olhao, waar we logeerden in de monumentale binnenstad. Ons afscheidsdiner genoten we in een visrestaurant aan zee. De avond eindigde in de meest foute voetbaltaverna van de Algarve, waar we kennis maakten met een dronken No-Name Ultra van SL Benfica. “No Names don’t lie!”Op zondagochtend maakte ik nog een korte wandeling over de boulevard en door de oude binnenstad van Olhao.

Alvorens naar huis te vliegen, bezochten we nog snel de onderkomens van Olhanense en Farense. Daarna zat deze buitengewoon gezellige, maar regenachtige lezersreis erop.Overzicht Reisverslagen

De verslagen van alle overige lezersreizen lees je op de facebook-pagina en in Panenka Magazine

13- 1-6 mei 2014: 5 wedstrijden in 5 landen
12- 13-17 maart 2014: De derby's van Sofia en Thessaloniki
11- 17-19 Januari 2014: Groundhopping Andalusie
10- 27 November - 3 December: Groundhopping XXL in 9 landen
09- 18-21 oktober 2013: Lezersreis promotietour Engeland
08- 20-23 september 2013: Berlijn – Fussballstadt Berlin
07- 23-28 mei 2013: Polen – Tifo, pivo, pyro en Piast
06- 3-5 mei 2013: Oost-Duitsland – Ostalgie en DDR-meuk
05- 19-22 oktober 2012: Engeland - Footballculture, vergane glorie en kick & rush
04- 21-24 september 2012: Tsjechië - Pivo, Klobasa, Dukla en Svetlana
03- 4-7 mei: 2012: Tsjechië - Bier, pure hartstocht en nostalgische voetbaltempels
02- 13-17 april 2012: Polen - Op avontuur in voetballand Polen
01- 24-26 februari 2012: Oost-Duitsland en Tsjechië - Traditie, cult, sfeer en (n)ostalgie