Groundhopper.nl, voetbalanekdotes, lezingen en lezersreizen

13-17 april 2012: Polen - Op avontuur in voetballand Polen

De groundhoplezersreis naar het onbekende voetballand Polen werd vanwege een ongunstige indeling van de speelweek ineens een reis door drie landen, maar hierdoor zeker niet minder indrukwekkend. Een gemêleerd gezelschap van voetbaldieren en totaal onbevangen ontdekkingsreizigers ging in de vroege ochtend van vrijdag 13 april op weg naar het avontuur.Ook deze groep nam ik mee naar de unieke wereld van solidariteit, vriendschap en galgenhumor. Naar de wereld van de Oost-Berlijnse volksclub 1.FC Union Berlin: de club van Nina Hagen, gelegen in de beroemde wijk Köpenick. En ook zij werden besmet met het UNVEU-virus: Und Niemals Vergessen Eisern Union. De fans op de staantribune namen ons op binnen de Union-familie. Een kwartier lang zongen we met hen “Union Berlin, unsere Liebe, unser Stoltz, unser Mannschafft, unser Verein…” een ode waarvan de tekst op de rand van de tribune gedrukt stond. ‘En passant’ waren we getuige van de eerste thuiszege ooit op Traditionsverein Eintracht Braunschweig.We stonden zeer vroeg op, want de zaterdag beloofde een lange dag te worden: al om zeven uur zaten we die ochtend te ontbijten in dé Eisern Union-Konditorei. Twee uur later reden we de Poolse grens over, waar we in het stoffige plattelandsdorp Grodzisk Wielkopolski een korte tour maakten in het nostalgische stadionnetje van Dyskobolio Groclin Wielkopolski. Sinds de steenrijke oprichter de club heeft verlaten, is deze van de hoogste divisie gekelderd naar het zevende nationale amateurniveau. De karakteristieke houten hoofdtribune bleek echter een pareltje!

In het begin van de middag arriveerden we in Lodz, met 850.000 inwoners, de derde stad van Polen. Na incheck in ons hotel, gelegen midden in het centrum, wandelden we naar de oostelijke buitenwijk Widzew. Rondom het stadion rookten vele barbecue’s en uiteraard proefden wij ook van de diverse soorten worst. Na een bezoekje aan de fanshop, baanden we ons voorzichtig een weg door de ruig ogende supportersschare van de thuisclub. In het honderd jaar oude stadion van de gelijknamige club waren we getuige van de klassieker tegen Legia Warschau, de koploper uit de Poolse Ekstraklasa.Ondanks dat er geen uitsupporters waren binnengelaten vanwege de ongeregeldheden in het jaar daarvoor, heerste er een heerlijke ambiance in het krakkemikkige stadion. De vele ultra’s achter de goal stonden gebroederlijk in hun blote bast de gehele match te zingen, de tribunes kleuren rood, en achter de goal ontbrandden een aantal fakkels. De match eindigde in een 1-1 gelijkspel, een uitstekende prestatie van Widzew. De aansluitende busrit was onvergetelijk; tussen de zingende en springende fans slingerden we als sardientjes in een blik terug naar het centrum van Lodz.

Op zondag togen we tot diep in de krochten van de Zuid-Poolse kolenpot. In de grauwe mijnwerkersstad Chorzów bezochten we de zwaar beladen klassieker én derby tussen Ruch Chorzów en Górnik Zabrze, dat zou plaatsvinden in het armetierige Stadion Ruchu. Al voor de wedstrijd zagen we overal rookpluimen omhoog walmen. De ME had zijn handen vol om de beruchte hooligans in toom te houden.In het stadion was de sfeer al even grimmig. Evenwel werd er ook nog gevoetbald, maar onze aandacht werd telkens afgeleid door wat er op de tribune gebeurde. Het voetbal was echter dermate slecht dat er ook geen aanleiding was om het spel nauwkeurig te volgen.

In de zeventigste minuut kwam plotseling een grote groep supporters van de thuisclub in beweging. We dachten dat er een volgende stadionchoreografie zou plaatsvinden, maar als een duveltje uit een doosje sprongen vijftig gemaskerde hooligans over de boarding het veld op, op weg naar het uitvak. Slechts honderd fans van Górnik het hadden aangedurfd hier plaats te nemen, en nu werd duidelijk waarom. De hooligans van Ruch ontbrandden fakkels en gooiden die ‘en masse’ in het uitvak.Op wraak belust bestormden de fans van Górnik daarop de hekken en belaagden de ME. Die wist echter niet van wijken, en hoewel er een toegang werd opengebroken, en twee mobiele wc’s het vak naar beneden werden gegooid, wist de ME met peperspray en rubber kogels een confrontatie tussen de supporterskernen op het veld te voorkomen. Onderwijl werd de burenruzie óp het veld vrolijk voortgezet.

De partij eindigde uiteindelijk zoals hij begon. Het deerde geen van de toeschouwers, zo leek het. En ook de spelers gaven niet de indruk dat het hier om een echte derby ging. Sterker nog, het team uit Zabrze leek helemaal niet te wíllen scoren. Was hier sprake van een complot? Het zal voor eens en altijd een raadsel blijven. Een belevenis was het wel. Onvergetelijk!Op de laatste voetbaldag van deze enerverende reis togen we via vijf stadions van tweede en derde divisie clubs en richting de Oost-Tsjechische provincie Moravië. In de fanshop van GKS Katowice werden zelfs bivakmutsen verkocht…

Aangekomen in de oude textielstad Ostrava, namen we na hotelincheck een taxi naar het bijzonder fraaie Stadion Bazaly. De regen kwam met bakken uit de lucht, maar gelukkig werden we in de gezellige stadionkroeg hartelijk ontvangen met… champagne! Wat bleek, de splinternieuwe gelegenheid vierde die avond zijn opening voor genodigden, en wij waren per abuis langs de beveiliging geglipt. De strijd tussen de nummer laatst, FK Banik Ostrava en de koploper, FC Slovan Liberec, was een ongelijke. Voor drijfnatte tribunes rolde de lijstaanvoerder de thuisploeg eenvoudig op, 1-3.Hiermee kwam een einde aan deze bijzondere groundhopreis, vol spanning en sensatie. Alle deelnemers waren het er over eens: deze reis zal ons nog heel lang heugen.Overzicht Reisverslagen

De verslagen van alle overige lezersreizen lees je op de facebook-pagina en in Panenka Magazine

13- 1-6 mei 2014: 5 wedstrijden in 5 landen
12- 13-17 maart 2014: De derby's van Sofia en Thessaloniki
11- 17-19 Januari 2014: Groundhopping Andalusie
10- 27 November - 3 December: Groundhopping XXL in 9 landen
09- 18-21 oktober 2013: Lezersreis promotietour Engeland
08- 20-23 september 2013: Berlijn – Fussballstadt Berlin
07- 23-28 mei 2013: Polen – Tifo, pivo, pyro en Piast
06- 3-5 mei 2013: Oost-Duitsland – Ostalgie en DDR-meuk
05- 19-22 oktober 2012: Engeland - Footballculture, vergane glorie en kick & rush
04- 21-24 september 2012: Tsjechië - Pivo, Klobasa, Dukla en Svetlana
03- 4-7 mei: 2012: Tsjechië - Bier, pure hartstocht en nostalgische voetbaltempels
02- 13-17 april 2012: Polen - Op avontuur in voetballand Polen
01- 24-26 februari 2012: Oost-Duitsland en Tsjechië - Traditie, cult, sfeer en (n)ostalgie