Groundhopper.nl, voetbalanekdotes, lezingen en lezersreizen

13-17 MAART: DE DERBY’S VAN SOFIA EN THESSALONIKI

Je kon erop wachten. Juist toen we alle vliegtickets hadden geboekt en entreekaartjes hadden besteld, verschoof de Griekse voetbalbond het hele competitieprogramma een week naar voren… Met kunst en vliegwerk hebben zeven van de acht deelnemers hun eigen agenda ook nog om kunnen gooien en aldus reisden we alsnog af naar Noord-Griekenland voor de derby der derby’s: Aris-PAOK. Drie dagen voor vertrek werden de play-offs van Bulgarije bekend, en ja hoor, de derby van Sofia, op vijf uur rijden van Thessaloniki, viel exact in hetzelfde weekend…Na een prima vlucht vanaf Düsseldorf-Weeze naar de Griekse havenstad op de donderdagavond, togen we op vrijdagmorgen eerst naar het stadion van stadgenoot Iraklis Saloniki. Het was een stralende dag en we vonden een open hek, waardoor we heerlijk konden rondstruinen over de tribunes.Na een uitgebreide lunch togen we de binnenstad van Thessaloniki in voor wat culturele ontdekkingen. En ’s avonds natuurlijk struinen door de gezellige straatjes van de monumentale stad.Op zaterdagmorgen kwam er een minibusje met chauffeur voor rijden die ons naar Sofia zou brengen. Het hectische verkeer in de drukke Griekse havenstad nodigde niet uit om zelf een busje te huren en de sympathieke Bulgaarse chauffeur wilde graag een centje bijverdienen.Na een schitterende reis door de ruige binnenlanden van Noord-Griekenland en Zuid-Bulgarije arriveerden we rond één uur in de middag bij het stadion van CSKA.Omdat de wedstrijd in het naastgelegen nationale stadion Vasil Levski werd gespeeld, konden we ook hier even door een openstaande deur glippen en via de spelerstunnel het veld betreden. Buiten het feit dat het een gammele boel was, sprongen vooral de hakenkruisen en andere anti-semitistische uitingen in het oog.
In de officiële fanshop was het al niet veel beter, en omdat er in het aanpalende park om de haverklap een vuurwerkbom ontplofte, snelden we maar snel naar binnen naar onze plaatsen op de hoofdtribune.
Het uitgebreide (foto)verslag van deze derby kunt u hier lezen. www.indehekken.netDe dag daarop, de dag van de derby van Thessaloniki, liepen we via de zeeboulevard naar het stadion van Apollon Kalamarias, een club dat speelt op het tweede niveau.De wedstrijd tegen Zakynthos stelde niet veel voor, maar we genoten van het zonnetje en de schitterende ligging van het stadion. En van die ene supporter die de in het roze gekleedde keeper van de gasten voor ‘Barbie’ uitschold.
Daarna was het tijd voor het hoofdgerecht van deze reis. Aris-PAOK stond al jaren op mijn lijstje en bracht alles wat we ervan hadden gehoopt. Je voelde de spanning al rondom het stadion.
Binnen was het niet anders. Zelfs op de eretribune zwaaiden de fakkels in het rond en een uur na de wedstrijd stond er nog altijd honderd man ME op het veld en vlogen de afgebroken zitjes nog steeds in het rond.Het uitgebreide (foto)verslag van deze knotsgekke avond kunt u hier lezen. www.indehekken.net
Voordat we maandags naar huis vlogen, bezochten we nog het Toumba Stadion van PAOK. Al met al een heerlijk afsluiting van een onvergetelijke reis. Volgend seizoen maar eens kijken of we de klassieker PAOK-Olympiakos kunnen bezoeken…Overzicht Reisverslagen

De verslagen van alle overige lezersreizen lees je op de facebook-pagina en in Panenka Magazine

13- 1-6 mei 2014: 5 wedstrijden in 5 landen
12- 13-17 maart 2014: De derby's van Sofia en Thessaloniki
11- 17-19 Januari 2014: Groundhopping Andalusie
10- 27 November - 3 December: Groundhopping XXL in 9 landen
09- 18-21 oktober 2013: Lezersreis promotietour Engeland
08- 20-23 september 2013: Berlijn – Fussballstadt Berlin
07- 23-28 mei 2013: Polen – Tifo, pivo, pyro en Piast
06- 3-5 mei 2013: Oost-Duitsland – Ostalgie en DDR-meuk
05- 19-22 oktober 2012: Engeland - Footballculture, vergane glorie en kick & rush
04- 21-24 september 2012: Tsjechië - Pivo, Klobasa, Dukla en Svetlana
03- 4-7 mei: 2012: Tsjechië - Bier, pure hartstocht en nostalgische voetbaltempels
02- 13-17 april 2012: Polen - Op avontuur in voetballand Polen
01- 24-26 februari 2012: Oost-Duitsland en Tsjechië - Traditie, cult, sfeer en (n)ostalgie